FAQ

 

Proč některé výrobky INKOSPOR obsahují sladidlo aspartam?

  • Aspartam je nízkokalorické sladidlo, jehož bezpečnost byla prokázána v dlouhodobých studiích na zvířatech a lidech. Tato bezpečnost byla analyzována a zkoumána již nesčetněkrát, a to po dobu více než třiceti let.
  • Sladidlo bylo v Německu schváleno v roce 1990. Jeho bezpečnost byla prověřena prostřednictvím renomovaných organizací a je znovu potvrzována i institucí EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin). Sladidlo aspartam bývá i přesto často klasifikováno jako nebezpečné. To však dosud nebylo podloženo žádným vědeckým důkazem.
  • Více informací na webu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin zde:

 

www.efsa.europa.eu/de/faqs/faqaspartame.htm
www.efsa.europa.eu/de/press/news/ans110228.htm

 

Jaké množství aspartamu je bezpečné?

  • Tzv. přijatelná denní dávka (anglicky ADI - Acceptable Daily Intake) aspartamu je 40 mg/kg tělesné hmotnosti. Např. na 70 kg tělesné váhy je tedy bezpečnou dávkou aspartamu 2800 mg/den. To je dávka stanovená institutem pro bezpečnost potravin, kterou lze konzumovat denně po celý život bez zdravotních problémů.
  • Sladidlo aspartam je v závislosti na chuti obsaženo v některých výrobcích Inkospor a jeho množství se pohybuje v rozmezí 50 až 150 mg/na jednu porci.
  • Bezpečnost proteinových nápojů Inkospor pro 70kg člověka je tedy vzhledem k obsaženému množství aspartamu zcela zřejmá – pro dosažení maximální denní dávky 2800 mg by bylo nutné vypít 19 až 56 porcí koktejlu za den.

 

Co se děje v lidském těle s aspartamem po jeho konzumaci?

  • Aspartam se štěpí ve střevě na tři složky: kyselinu asparagovou, fenylalanin a methanol. Všechny tyto látky se přirozeně vyskytují v lidském těle. Aspartam přichází i odchází prostřednictvím krevního řečiště a nikde v těle se nehromadí.
  • Tři složky, na které se aspartam v těle štěpí, se přirozeně vyskytují i v jiných potravinách a organismus je musí vždy zpracovávat úplně stejným způsobem. Např. nízkotučné mléko obsahuje 6krát více fenylalaninu a vepřové maso 13krát více kyseliny asparagové než ekvivalentní množství instantního nápoje Inkospor slazeného aspartamem.
  • Při trávení ovocných a zeleninových šťáv se v těle vytváří malé množství methanolu, které je opět mnohem vyšší než po konzumaci sportovních doplňků stravy Inkospor. Např. sklenice rajčatové šťávy obsahuje 5–6krát více methanolu než instantní koktejl Inkospor.

 

Shrnutí

  • Umělé sladidlo aspartam je bezpečnou látkou, a to v souladu s přísnými předpisy Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA – European Food Safety Authority). Aspartam se při trávení štěpí na tři v těle přirozeně obsažené složky, jejichž množství dostupné z výrobků Inkospor je mnohonásobně menší než z jiných potravin. Toto množství navíc zdaleka nedosahuje hranice tzv. přijatelné denní dávky stanovené pro aspartam.

 

  • Zdroje:

 

  1. EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN (EFSA): Stanovisko Vědecké komise pro potravinářské přídatné látky, látky určené k aromatizaci, pomocné látky a materiály přicházející do styku s potravinami (AFC) na žádost Komise a týkající se dlouhodobé studie kancerogenity na aspartam. 03.05.2006 www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/356.pdf,Zugriff v. 11:01:11
  2. EVROPSKÝ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN (EFSA): FAQ o aspartamu. [Online]. K dispozici na adrese: www.efsa.europa.eu/en/faqs/faqaspartame.htm [21.12.2010]
  3. Vědecký výbor pro potraviny (SCF): Stanovisko Vědeckého výboru pro potraviny: Aktualizace na bezpečnost aspartamu. 4.prosince (2002) ec.europa.eu/food/fs/sc/scf/out155_en.pdf přístup v. 16:08:06
  4. BROWN, G. & K, K .. (2009). Methanol: Jak bezpečné jsou naše nápoje? [Online]. K dispozici na adrese: CVUA Stuttgartu, www.ua-bw.de/pub/beitrag.asp
  5. http://galenus.cz/clanky/vyziva/aditiva-aspartam
  6. www.inkospor.com

 

Z výše uvedených zdrojů připravil Martin Vlček z týmu INKOSPOR Česká republika 2014.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz